Kdo za Vánoce utrácí nejvíce?

26.12.2013 21:16

Nákupní vánoční horečka vrcholí a s ní i hon za dárky kupovanými na poslední chvíli. Jako každý rok, i letos průzkumy potvrzují, že v tomto nešvaru jsou úspěšní především muži. Přiznalo se k tomu téměř 60% dotazovaných. Z řad žen se k nákupům na poslední chvíli přiznalo pouze necelých 40%. Pokud jde o plnění přání, muži se z velké většiny respondentů nestresují s tím, že by pod stromeček nesehnali všechny dárky a splnili tak vyřčená přání svých nejbližších. Podstatné je, aby pro každého něco malého měli.

Po finanční stránce z průzkumu vyplývá, že za dárky jsou více ochotné utratit ženy. Každá třetí totiž počítá s výdajem více než pět tisíc korun. Ruku v ruce jde s tímto výsledkem i fakt, že ženy plánované útraty častěji překročí než muži. Útok na akční nabídky či slevové portály je ale patrný u obou pohlaví. Zatímco ženy se zaměřují na značkové oblečení a obuv, muži atakují slevové portály s elektronikou.

Mezi vánoční výdaje řadíme kromě dárků i související výdaje s tímto obdobím. Výzdoba, občerstvení i větší nákupy jsou zátěží pro peněženky. Více jak polovina domácností přiznává, že byla nucena využít koncem roku spotřebitelský či hotovostní úvěr. Za velice oblíbenou formu půjčky se považují kreditní karty. V dnešní době mohou být podmínky i poměrně výhodné. Odborníci všeobecně před vánočními půjčkami varují a poukazují na jejich nesmyslnost. Apelují spíše na domácnosti, aby ve svém rozpočtu tvořily během roku průběžné rezervy a nutnosti finanční injekce pomocí úvěrů a půjček se tak vyhnuly. Nabídka produktů a akcí koncem roku je u bank i nebankovních společností skutečně pestrá.